"Чиракът на прогонващия духове"- Джоузеф Дилейни (Ревю)




  "Чиракът на прогонващия духове"

(Първа книга от поредицата "Хрониките Уордстоун")
Джоузеф Дилейни

Издателство: Intense
Година на издаване: 2014
Брой страници: 216





Първата смразяваща история от Хрониките Уордстоун.
Години наред рицарят магьосник Джон Грегъри, Прогонващия духове, пази Графството от злото. Сега краят на неговото време наближава, но кой ще поеме този важен занаят.
Мнозина чираци са се опитвали... Някои са се провалили, други са избягали, трети не са успели да останат живи. Останало е само едно момче, Томас Уорд. Той е последната надежда. Но дали той има шанс срещу Майка Молкин, най-опасната вещица в Графството?




   Книгата "Чиракът на прогонващия духове" , както и цялата поредица "Хрониките на Уордстоун", проследява живота на Томас Уорд, седми син на седми син. Само това е достатъчно, за да внесе нещо магично в живота на младото момче, но когато майка му го изпраща да стане чирак на Прогонващия духове, животът се променя съвсем. Том трябва да бъде обучен на всички аспекти от това да бъдеш Прогонващ духове, а негов ментор е рицарят Грегъри, чиято последна надежда е Том. Прогонващият духове е имал много чираци, някои от тях са се отказали, други са се провалили , а трети дори са загинали, затова в ръцете на Том лежи не само отговорността за собственото му бъдеще, но и животите на хората, които трябва да предпази от силите на мрака.  И все пак най-голямото предизвикателство пред Томас не е да издържи пред непрестанните задачи, които Прогонващия духове му поставя или да успява да записва и да научава всички уроци, които му се преподават, а е това да се научи да вярва на интуицията си и да се изправи пред страха си.  С напредването на сюжета на романа, ставаме свидетели на освобождаването на най-могъщата вещица- Майка Молкин и битката между нея и Томас.Описанията на миналото на тази вещица ще накарат читателя да затрепери от страх и да продължава да чете страница след страница. 

   "Чиракът на прогонващия духове" е фентъзи приказка, със злокобен сюжет, който ще ни изправи пред създанията на нощта и ще ни накара да се преборим с тях, заедно с Том и  с Прогонващия духове. Тази книга ни припомня, че независимо колко е голямо едно Зло, то може да бъде преборено, когато вярваш в доброто и имаш смелостта да се бориш за него. Джоузеф Дилейни, се е справил блестящо с изграждането на вселената, в която се развива действието и ѝ е придал една мрачно-фантастична атмосфера със силата на думите си. 

    Допадна ми описанието на героите в книгата, защото всеки от тях допринасяше прекрасно за изграждането на сюжета. Наивността на Том в началото на книгата, която постепенно се превръща в разумно мислене и решителност, е прекрасен пример за индивидуалното развитие на героите. Алис, от друга страна, претърпява много метаморфози през целия сюжет, заради това, че в един момент извършва нещо лошо, против Том, а в следващия момент му помага. Но всичко в живота е субективно, затова не можем да кажем, че един човек е зъл или добър, когато е бил принуден от някаква обстоятелства да действа по определен начин. Както самият Том казва за Алис : 
 

"Тя винаги щеше да е някъде по средата, нито изцяло добра, нито напълно лоша. Но нима това не важи за всички ни? Никой от нас не е съвършен."
 

Прогонващият духове е един от най-важните и най-завладяващите герои в книгата, защото той олицетворява мъдростта и знанието. Във всяка хубава история има някой, като него:учител, ментор, предводител. Той е човекът, на когото можеш да се опреш винаги, когато си в затруднение, дори това затруднение да е по твоя вина. Той е човекът, от когото Том научава всичко за този труден занаят и в който трябва да се превърне.





   Поредицата "Хрониките Уордстоун" се състой от 13 книги, като в България засега са преведени само три от тях. Моето лично мнение е, че трябва да бъдат преведени всички книги от тази поредица, защото са едно "зловещо" и "фантастично" съкровище, което всеки любител на фентъзи жанра ще заобича. Книгите ще заинтригуват не само малките, но и възрастните и непременно няма да ги оставят дълго след като са прочели и последната страница. За мен беше уникално преживяване да съпреживея приключенията на Том и да се сблъскам с мислите му и с нещата, пред които трябва да се изправи. Искрено препоръчвам книгата на всеки от вас, който иска да се потопи в една друга вселена, изпълнена с магия и с премеждия.



П.С   По книгите има излязъл филм, озаглавен "Седмият син", но аз лично не ви препоръчвам да го гледате преди да прочетете книгите, защото филмът няма нищо общо със сюжета на книгата. Книгата наистина си заслужава, а това че във филма няма почти нищо от нея , дълбоко ме разочарова. И все пак за тези от вас, които са любопитни, изгледайте филма, той е интересен, въпреки всичко, но след това дайте шанс и на книгите, защото съм убедена, че те ще ви омаят много повече.







Искрено благодаря на издателство Intense за предоставената възможност да прочета тази книга.
  




Коментари