Skam (ревю на сериал)




    Skam (Shame) е норвежки сериал, който добива огромна популярност по целия свят. Сериалът е известен с това, че всеки сезон се разказва от гледната точка на различен персонаж. Интересен е и начина на излизане на епизодите, тъй като не е познатата ни техника да излизат с точно определено времетраене на точно определен ден. При Skam, през всеки ден от седмицата излизат кратки клипове на главния герой за сезона , както и негови чатове в социалните мрежи, като в края на седмицата всичко тов се сглобява и се излъчва новия епизод на сериала. Това ни най-малко не повлиява на развитието на историята или на качеството на епизодите, напротив всеки епизод е изключително добре заснет, интересен и вълнуващ. Друго предимство на сериала е това, че съвсем реалистично представя живота на тийнейджърите в днешно време. Персонажите са 17-годишни, объркани, сблъскващи се с живота, откриващи себе си. Не целя да пиша суперлативи за сериала, но е невъзможно да не го обикнеш. Засягащ сериозни и наболели теми в съвремението ни и най-вече в живота на подрастващите- сериалът се превръща не само в развлекателен, но и поучителе. Наркотиците, насилието, сексуалността, религията, психическото състояние на човек, са само част от основните мотиви.

"Everyone you meet is fighting their own battle,
you know nothing about.
Be kind. Always."

    Главните герой в сериала ни се представят бавно, един по един, точно така както се появяват хората в живота ни. Запознаваме се с тях в определен период от живота си и те играят някаква роля в него. Тъй като първият сезон проследява живота на Ева, ставаме свидетели само на това, което тя преживява. Получаваме бегли представи за останалите герои, но не неразбираме изцяло тяхната история. Това прави сериала едновременно уникален, сякаш ние изживяваме всичко, но в същото време , е провокиращ, каращ те да следиш всеки сезон, всеки епизод, всяка сцена, всяка снимка излязла в мрежата.

 *Следващият текст може да съдържа спойлери


Season 1- broken lovers


     Както казах, първият сезон е отделен за Eva, като главен герой и през чиито очи ще проследяваме живота на един тийнейджър.  Още от самото начало рзбираме, че тя е самотна, антисоциална, въпреки че има дългогодишен приятел. С всеки епизод, тя става все по-уверена, излизаща от собствената си черупка, в която се е криела толкова време. Научава се да обича себе си, да вярва на собствената си преценка, да създава сама приятелства и да ги поддържа.



   В този сезон е засегната темата за наркотиците, макар и доста бегло. Те подпомагат на човек да се почувства по-спокоен и щастлив, но също те карат да промениш поведението си и дори да изгубиш доверието на любимите си хора. Друг мотив е изневярата и до колко една връзка е здравословна. Eva научава, че не можеш да бъдеш с един човек само, защото го обичаш - понякога любовта не е достатъчна, понякога трябва да обичаш себе си повече. От друга страна , е представен и мотива, в който една връзка не ти е достатъчна и това води до нараняване на хората, които държат на теб.
   Израстването е период, в който се създават приятелства, но и се разрушават; в който откриваш любовта, но и я изгубваш;  и най-вече, период в който можеш да се чувствам изгубен, но се преоткриваш.








Season 2 - Fantasy lovers

     Втория сезон проследява един мой любим персонаж- Noora. Тя е умна, борбена ,независима, силна, красива, отстаяваща мнението си и справяща се с всеки проблем. Въпреки, че е доста иронично, че нейната история е клиширано романтична, има доста неща, която е отличават от обикновените "тийн" драми. В този сезон се набляга на наистина сериозните неща, като сексуалносто посегателство и насилието. Това са теми, които засягат подрастващите и е хубаво, че чрез този сериал, всеки може да види какво е да станеш жертва на нещо подобно и как да продължиш да живееш след това. От друга страна, проследяваме сладката история на Нора и "лошото" момче- William, който има много повече проблеми от това, което показва. Двамата  се сблъскват с много предизвикателства, но успяват да открият пътя един към друг и това ни учи, че "Хората се нуждаят от хора." и това, че дори да си преживял нещо ужасно, нямаш  право да се държиш ужасно с околните.



Season 3 - Realistic lovers

Истина. Любов. Съществуване. 

  Главният герой на третия сезон е Isak. Той е прекрасен пример за това, колко много се променяме и израстваме , особено през юношеството. Но също и как трябва да се научим да приемаме себе си, да спрем да се крием освен от околните, а и от самите нас. Третият сезон е времето, в което научаваме да не съдим околните, заради сексуалната им ориентация, тяхната религия или защото страдат от някакво заболяване (особено, ако е психическо). За много хора, да си болен от нещо,  веднага те слага в графа "различен", "сбъркан". Но истината е много различна. Мозъкът е орган, както всеки друг и също може да се "разболее", затова както не съдим някой, който има астма, така не трябва да съдим и хората, които всеки ден се борят със себе си и със собствения си ум. Сексуалността е другият засегнат мотив. Ако имаш различна сексуална ориентация, това не те прави грешка на природата, всъщност хомосексуалността също е породена от еволюцията. Няма да се впускам в подробно обяснение на тезите, които са изказани и по двете теми, просто ще кажа, че Skam ни учи да бъдем широко скроени, да не слагаме етикети на хората, без дори да ги познаваме и да спрем да съдим околните.Любовта е всичко. Всяко човешко същество се нуждае от нея и я заслужава.  



     Обожавам историята на Isak и Even, защото те прекрачват всички граници, които съвременното общество е наложило и доказват, че можеш да си обикновен, нормален, добър, обичащ човек, дори да си болен, дори да си гей.
   Историята от трети сезон за мен е като приказка в реалния живот. Две объркани и самотни момчета, в една Вселена, в която срещат само проблеми. Какво би било , ако съществуват паралелни светове ? Дали някъде там, ще има някоя наша версия, която изживява живота си , от раждането до смъртта, в пълно щастие ? 
   





Персонажи:


   Ще пропусна вече споменатите герой от сериалите, тъй като като главни герои от сезоните, споменах много за техните характери и съдби. Тук ще обърна внимание на второстепенните персонажи, които прекрасно изиграват ролята си в света на Skam и са също толкова завладяващи, като самите главни герои. 



   Еskild- Няма как да не започна с него. Изключително забавен, истински и всеотдаен. Всяка сцена, в която участваше той, ме караше да се усмихна от сърце или да се смея, докато остана без въздух.


  Нека споменем някой от най-добрите му моменти, разкриващи прекрасния му характер (Спойлери): 









  •   Моментът, в който е готов да помогне с каквото може на Isak, дори след като той го нарани.



     



         Моментът, в който се шегува с Noora, че е толкова стриктна и трябва да се радва повече на живота... и на Уилиям.




         Моментът, в който подкрепя Noora при раздялата с Уилям, като дори я оставя да чисти стените, само за да спре да мисли за него.








         Моментът, в който се преструва на хетеросексуален, само защото Noora го е помолила да утеши Vilde и да и покаже, че е желана.








       Vilde - Признавам си, че не харесах нейната героиня, когато започнах да гледам сериала. Прекалено наивна и склонна да пренебрегне себе си, заради чуждото мнение. Харесва ми обаче това, че до края на втори сезон, тя успя да стане по-силна и знаеща какво иска. Ще се радвам да отделят един сезон за нея , за да разберем повече за характера ѝ. 





        Penetrator Chris - Споменавам го ,защото няма кого да залъгвам, той е екстремно секси. Всички са луди по него,той го знае, затова е и е такъв женкар. Не е някой, с когото можеш да имаш връзка. Но ми интересно да науча повече за него, тъй като е най-добрият приятел на William, а William е свестен и не би избрал за най-добър приятел, някой , на когото да не може да се довери и който е напълно безотговорен. От друга страна, през втори и трети сезон имаше доста сцени, в които Chris се целува с Еva, та това ме навежда на мисълта, че или той се е отказал от изневерите и има връзка с Ева, или че и двамата са напълно съгласни да имат отворена връзка, което също ще бъде интересно да се проследи.


    Jonas - Определено искам да разбера повече за този персонаж. През трите сезона разбрахме за него, че е изключително отдаден на връзките, които има, много добър и подкрепя приятел (реакцията му, когато разбра, че Isak е гей и е хлътнал по Евън нямаше как е по-перфектна), много жизнерадостен и спокоен човек. Но има все още толкова неизвестни за него, как е започнал да пуши трева, пристрастен ли е, какво е семейството му, още ли е влюбен в Еva...


    Sana - ако има персонаж, който е като неизчерпаем източник на знание, мъдрост , съвети и подкрепа, то това е Sana. Във всеки един от сезоните, тя се появява и спасява положението. Когато тя говори за даден проблем, той вече не изглежда така трагичен и невъзможен за решаване. От нея могат да се научат толкова много неща, а също и да се забавляваш, защото тя е един наистина прекрасен човек. Харесва ми това, че тя е мюсюлманка, защото показва на хората, че трябва да загърбят предразсъдъците и както казва самата тя, " Религията проповядва, че всички хора са равни, никой не трябва да бъде измъчван, подиграван или съден. Така че ако някой използва религията, като оправдание за злините си, не е вярно. Защото омразата не идва от религията, тя идва от страха." 





    Препоръчвам ви сериала с цялото си сърце и душа. Вярвам,че наистина ще се хареса на всеки , независимо от възрастта, защото в него ще намерите не само забавление и начин за релаксация, но и мъдрост, и разбиране. 


    Коментари