10 неща, които да направите, ако някой ви липсва

Дори да сте коравосърдечни и да не сте от тези хора, които лесно се привързват, все някога в живота си ще попаднете на човек, който ще ви накара да се замислите за живота, който водите и ще ви е приятно да бъдете с него. Но рано или късно всички хора си отиват и трябва да се научим, как да преодоляване липсата им . В края на крайщата, ние се раждаме и умираме сами, и трябва да можем да се оповаваме на себе си, както в хубавите така и в лошите моменти.

1) Направете списък
Направете списък с ползите, които имате без този човек. В началото ще ви се стори трудно и няма да сте способни да изброите нито едно нещо, но след като се замислите ще видите, че животът ви не е започнал след появата на някой определен и сте имали много приятни моменти, когато сте били сами. Можете да започнете с това, че имате повече свободно време. Също може да изброите нещата, които сте пренебрегнали заради този специален човек или нещата, които не сте можели да правите заедно. Има хиляди възможности, просто се замислите за миг за себе си и оставете самотата на страна.
2) Забавлявайте се
Не е нужно да направите голямо парти с всичките ви приятели и познати или да отиде в някоя дискотека и да танцувате до сутринта. Може просто да мързелувате цял ден или да отидете на разходка. Важното е да направите нещо, което ви харесва, което ще ви накара да се усмихнете и ще държи съзнанието ви далеч от неприятните мисли. Бъдете изобретателни, пробвайте различни неща и усетете живота. Той не е свършил, затова трябва да го изживеете, още по-добре , ако е с усмивка.
3) Намерете си хоби
Няма значение, какво хоби си изберете. Дали ще е нещо традиционо, като практикуване на спорт, рисуване или свирене на някакъв музикален инструмент, всичко е приемливо стига да ви харесва и да ви накара да спрете да се измъчвате по нещо вече приключило. Ще ви дам примери и за други необичайни хобита, така че ако някога ви се наложи да се разсеете, да имате списък с неща, които да пробвате, докато откриете това, което ви допада най-много.
1) Водете си дневник.- Не само е интересно, но и воденето на дневник помага за изчистване на негативните емоции от съзнанието ви и по-лесно справяне с различни проблеми.
2)Оригами.- Може да ви звучи глупави или занимание за деца, но всъщност оригамите подобряват пространственото ви мислене, креативността ви и сръчността ви. Също така, трудността на някой от тях ще държи мозъка ви далеч от мислите за човека, който ви липсва.
3) Танцувайте - запишете се на танци или просто танцувайте вкъщи, когато сте свободни. Музиката помага на тялото да се отпусне и ви е се отдавате на ритъма загърбвайки неприятните мисли. Друг плюс е, че след една тренировка по танци ще се чувствате достатъчно изморени, за да нямате сили да мислите за нищо друго освен, как да си починете.
4) Домашен любимец или растения - Вземете си домашем любимец или отглеждайте някакви растения. Вярно е, че няма как да ангажират вниманието ви постоянно, но винаги когато се почувствате зле можете да си поиграете с домашния си любимец или да се полюбувате на растенията си. Това ще ви донесе  поне малко положителни емоции.
5) Снимайте/четете - Последното ми предложение е да просто да си намерите удобно и тихо местенце и да почетете някоя хубави книга, която да ви измъкне от реалността. Няма нищо по-откъсващо от проблемите от това да се въплатите в тялото на друг човек и да забравите за миг своите проблеми. От друга страна, не си падате много по стоенето на едно място можете да излезете на разходка, сред природата или точно обратното, на някоя уживена улица и да снимате хората. Опитайте се да ги наблюдавате, забележете на какво те се смеят, плачат или ядосват, а още по-добре ще е ако го заснемете.
Кой знае, от една раздяла можете да откриете нещо ново за себе си и дори хобито ви да се превърне в нещо повече ?
4) Пътешествие
Какво по-хубаво от това да оставите всичко за малко, да напуснете мястото, което ви напомня за всички хубави и в същото време тъжни моменти ?  Намерете малко свободно време и отидете на пътешествие. Не е нужно да е на хиляди километри от дома ви, може да е до съседния град или дори просто разходка сред природата. Това, което е от значение е да промените средата, в коятосе намирате, за да видите, че нищо не е загубено. Няма значение това, че сега се чувствате изгубени и всичко около вас ви се струва безнадежно, когато отидете на ново място , ще проумеете,че земята продължава да се върти, хората продължават да живеят и вие трябва да направите същото. Всяко начало и всеки край са трудни, затова трябва да се научите да минавате по-бързо през тях.
5) Излезте с приятели
Навярно, първите няколко дена, след като сте се разделили с някого няма да имате желание да виждате никого, но това е напълно погрешно. Колкото по-рано се срещнете със света, толкова по-бързо ще преживеете неприятностите. Излезте с приятелите си, дори да е за малко. Ще откриете, че през това време ще мислите по-малко за човека, който ви липсва, а също ще можете да споделите мъката си с приятелите си, което малко ще я облекчи. Но основното е да не загърбвате всичко и всички, защото така само ще влошите положението си.
6) Посветете се на работа
Всеки е преживял разочарования. Вие не сте първия, нито последния човек, затова трябва да сте стегнете, да осъзнаете собствената си сила и да продължите живота си. Със сигурност сте чували популярната фраза: "Това, което не ме убива, ме прави по-силен.". Да, звучи банално, но е вярно. Поучете се от всяко разочарование, всяка раздяла, всеки науспех и го използвайте във ваша полза. Моментите, когато се чувствате уюзвими са най-подходящи да се посветите на нещо важно. Така ще се мобилизирате и амбицирате да постигнете нещо значимо. Сега е времето да свършите работата, която сте отлагали или да се заемете с нещо, което отдавна желаете/планувате. Използвайте енергията си за добро, а не за излишни размисли, които вредят единствено на вас самите.
7) Промяна
Променете нещо в себе си, в живота си. Внесете нещо ново в живота си, което ще повдигне духа ви и ще ви разсее от сивото ежедневие. Пребоядисайте офиса си, сменете мебелите в дома си, направете си нова прическа. Има хиляди примери за това, какво може да направите. Не е от значение, колко лудо и странно ви се струва това, същността е да ви харесва и да ви кара да се чувствате щастливи. Всяка дори малко крачка напред,е по-добре отколкото да стоите на едно място. Вземете живота си в свои ръце!
8) Запознанства
И кой казва, че когато се чувствате зле, не можете да си създадете нови приятелства. Излезте, запознавайте се, общувайте. Не се затваряйте в себе си. Покажете на света, че съществувате. Направете си нови приятелства, но не  с целта да заместите някой, който вече е излязъл от живота ви, а за да осъзнаете, че навън има толкова много други хора и това, че не се е получило с един, не означава, че не заслужавате щастие. Бъдете уверени в себе си и гледайте позивитно на света, няма нужда да си го вгорчавате допълнително сами.
9) Вярвайте
В днешно време, хората не вярват в нищо. Нямам предвид, че само религиите са останали на заден план, но ние не вярваме и в самите себе си, в бъдещето и в обществото. Черногледството утежнява всяко наше нещастие, затова трябва да го премахнем от живота си. Вярата от край време е нещото, което крепи хората и в най-тежките моменти, затова ако се чувствате самотни, изоставени и нещо ви липсва, просто повярвайте, че това няма да е вечно. Вие си струвате и след всяко лошо нещо, следва нещо добро. Животът е непредвидим и дори да сте загубили всичко, ако не се предавате и вярвате в себе си, накрая ще успеете. А, кой знае,  може дори скоро в живота ви да се появи, някой много по-подходящ за вас човек, който ще ви накара да забравите всяка пролята сълза ?!
10) Научете се да се радвате на живота и да бъдете себе си
Бъдете себе си и се радвайте на нещата, които притежавате. Бъдете благодарни не само за материалните неща, които имате,но и за близките си и за личните качества, с които разполагате. Колкото и хора да напускат живота ви, и колкото и да са скъпи за вас, трябва да осъзнаете, че така е по-добре и за вас и за тях. Понякога да задържиш нещо, което вече го няма е по-болезнено от това да го пуснеш. Оставете се на съдбата и просто бъдете щастливи. Не прекарвайте целия си живот в преследването на щастието и не го търсете във всеки човек, с когото се чувствате добре, открийте го в себе си. Научете се да живеете със себе си и тогава правилния човек ще се появи.


Коментари