Световен ден на книгата

Приятели, горда съм, че мога да споделя с вас моята радост от утрешният ден, а именно 23 април- Световният ден на книгата и авторското право.
Не мога да изразя колко голяма страст са ми книгите, но ще се опитам с няколко фрази, цитати и картинки да Ви покажа, какво значат те за мен. И се надявам не само за мен, а и за вас. :)
 Ще започна с няколко цитата от любими книги.
"...Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: " Моето цвете е там някъде.." Но ако овцата изяде цветето, за теб сякаш угасват всички звезди! И това не е важно!" - "Малкия принц" - Антоан Дьо Сент-Екзюпери 

„Не достигнах докъдето исках, но пристигнах там, където имах нужда да бъда.”
„Пътеводител на галактическия стопаджия”- Дъглас Адамс


"Моите мечти нямат граници - аз винаги искам невъзможното."- "Граф Монте Кристо"-Александър Дюма

"Щастието може да се намери, дори и в най-мрачните времена, ако някой си спомни, да включите светлината." - Албус Дъмбълдор, Хари Потър и Затворника от Азабан, J.K. Rowling.

"Разбира се, това се случва вътре в главата ти, Хари, но защо, за Бога, това трябва да означава, че не е реално" - Албус Дъмълдор, Хари Потър и Даровете на Смърта, J.K. Rowling

"Нямаш право да избор дали да бъдеш наранен- сам можеш да избереш единствено кой да те нарани."
- Джон Грийн


"И така лъвът се влюби в агнето" - Здрач - Стефани Майър

"Когато можеш да живееш вечно, за какво живееш?!"  - "Здрач" Стефани Майър

-Готова ?
- Ако и ти си готов. - "Скъпоценни камъни"- Керстин Гир

"-О, хайде Джейс - каза Клеъри. - Не можеш да очакваш всички да бъдат съвършени. Възрастните също грешат. Върни се в института и се разберете. Бъди мъж. 
-Не искам да бъда мъж - каза Джейс. - Искам да бъда измъчван от страховете си тинейджър, който не може да се изправи срещу собствените си вътрешни демони и вместо това си изкарва вербалната агресия върху другите. - "Реликвите на смъртните" - Касандра Клеър


"- Къде ти е чувството за хумор?
- Застреляха го в една битка." - "Тъмната кула" - Стивън Кинг 


Съжалявам, че толкова много цитати добавих, но не можах да се сдържа. А, за да бъда искрена, исках да добавя и още. 
Сигурно Ви е писнало, но точно тук е мястото да кажа и любимата ми фраза за всички хора, които обичат книгите и четенето: "Аз съм читател, не защото нямам живот, а защото избирам да имам много".

Какво мога да кажа аз при положение, че много мъдри хора и писатели са обобщавали ползата от книгите и тяхната магия. И още повече, че  във всяка книга можеш да намериш цитат, които да те заинтригува и плени. 
Аз не мога  да изразя мнението си относно книгите, както могат да го направят литараторите, затова пък мога да напиша, как точно се чувствам, когато чета и какво мисля за четенето, като цяло.

Книгата, както казват хората, е прозорец към света. Но не към света, който ние познаваме, а към нашия вътрешен свят, към света, който трябва да опознаем и преминем, за да открием себе си.  Позволявайте на децата си да четат, карайте ги, защото в книгите те ще открият приятели, ще открият и себе си. Както е казала Джоан Роулинг: Не бива да пазите децата си от собствената им фантазия". А те могат да я развиват, докато четат. 
Какво по-хубаво от това, в един уморителен ден да намериш малко време и да се отпуснеш с хубава книга в ръце. Да се пренесеш в друг свят и да забравиш проблемите. 

Не искам да Ви отегчавам с прекалено много  философстване на една тема, защото колкото и да обичате да четете няма да Ви е интересно да четете 10 минути думите на някой, като Вас. Все пак ще завърша тази статия с нещо, което със сигурност знаете, но и ще е интересно да чуете отново. 

Приятен ден и честит празник отново


Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания”


Коментари