Пурпурният връх

Пурпурният връх

Младата и талантлива Едит Къшинг бива зашеметена от очарователния джентълмен Томас Шарп. Но и двамата крият своите тайни. Когато е била малка, Едит е видяла духа на починалата си майка, който я е предупредил да се пази от "пурпурният връх". Малкото момиче не е обърнало такова внимание на предупреждението, но в нощта, когато се запознава с английският аристократ Томас, тя отново бива посетена от мъртвата си майка. Всичко върви добре между двамата млади, докато Едит не се запознава със сестрата на нейния любим - Люсил. Тя е безскрупулна и изглежда прекалено обсебена от брат си. Бащата на Едит, индустриалец, който иска най-доброто за дъщеря си, открива нещо тъмно в историята на семейство Шарп и се опитва да предпаи дъщеря си, но неочаквано умира, при неясни обстоятелства. Мъката по загубата на баща си и очарованието на Томас, карат Едит да сключи брак с него и да се премести да живее с него и сестра му. Но точно тогава започват да се случват странни неща и младото момиче, мечтаещо за хубав спокоен живот, като писател, открива, че историите и за духове не са породени само от въображението и. Но дали любовта, в която Томас и се кълне е истинска и дали духовете, които вижда Едит искат да и помогнат, можете да разберете, само ако гледате този хубав филм, дело на Гилермо дел Торо. 
Филмът е направен с изключителен реализъм, в духа на едни вече отминали времена, носещи естествените страхове на хората към непознатото и различното. В историята, която е създал дел Торо, присъстват темите за страха, за борбата за оцеляване и най-вече за любовта. Защото каквито и да са героите, техните действия са породени изцяло от желанието им да бъдат обичани. Любовта кара хората да прибягнат до крайни мерки, да правят нечовешки неща, да се превърнат в чудовища. 

Актьорският състав на филма също е подбран изключително добре. Главните роли си поделят актьорите-Том Хидълстън (Томас Шарп), Миа Вашиковска (Едит Къшинг) и ДжесикаЧастейн (Люсил Шарп). 
Том Хидълстън със своя професионализъм изиграва идеално своята роля, като и придава енигматичност, чар и истинност на образа. Заедно с Миа Вашиковска перфектно пресъздават бурните емоции, които се разиграват между тях и контрастират на характера на персонажа на Джесика Частейн. В началото на филма, тя е жена, лишена от всякакви емоции, но към края започва да показва истинската си брутална същност. Тя изпитва силна любов към брат си, но омразата и огорчението, което я е мотивирало цял живот се надигат и образа и започва да вилнее на екрана, водейки филма към вълнуващия му край. По думите на самия Гилермо дел Торо- двете актриси пресъздават две проявления на любовта, едната е любовта, която те задушава, а другата, любовта чрез която ще се освободиш.

 Новата творба на дел Торо впечатлява зрителите с пищността на костюмите, перфектната игра и синхронност на актьорите, и впечатляващ сюжет. Рейтинга на филма в IMDB е 6,8, но за почитателите на стария хорър, тази оценка е ниска. Съветвам Ви да изгледате филма и сами да прецените, дали сте почитатели на стила на Гилермо дел Торо и неговата мрачна и завладяваща любовна приказка. 


Оценка от блога: 9,5/10
 Натали Димитрова

Коментари