Шерлок Холмс -Сър Артър Конан Дойл (Sherlock Holmes- Sir Arthur Conan Doyle)

    Определено всеки един от нас по една или друга причина е бил запознат с методите и с разказите за този известен детектив, чиято слава вече много десетилетия разбужда любопитството на читателите и поражда голяма възхита в Артър Конан Дойл.
  Шерлок Холмс е най-известният детектив на всички времена. Чрез своята наблюдателност и гениална дедуктивност, той си печели любовта на хората и остава един от най-любимите литературни образи.
Сър Артър Конан Дойл е автор на 56 разказа и 4 романа за прочутият консултиращ детектив, написани в периода 1887-1927. В разказите Шерлок Холмс винаги е следван от верният си приятел и помощник, военният лекар Джон Уотсън. Те са съквартиранти, което им подпомага да разрешават случай заедно. Почти всички случки свързани с Шерлок Холмс са написани от името на д-р Джон Уотсън, с което се показва, че съквартирантът му освен негов помощник е и един от хората, които се възхищават на дедуктивните способности на детектива и затова пише и публикува всички истории свързани с него.
Най-интересното в образа на Шерлок Холмс е това, че той е представен, като студена фигура, лишена от всякакви емоции, ръководеща се само от здравия си разум и любопитството си. Въпреки, че в него присъстват емоции, като страх, раздразнителност и скрупули, Шерлок Холмс, често е сравняван с машина, чието единствено забавление е свиренето на цигулка.


Макар първият разказ за Шерлок Холмс да е написан преди близо 200 години, интереса към детектива не спада и в днешно време се създават много филми и сериали по популярната криминална поредица. Също много съвременни автори залагат на утвърдилия се герой и пишат най-различни случки свързани с него. Броят на произведенията за Шерлок Холмс написани от други автори, може би надвишава произведенията написани от Артър Конан Дойл, което прави криминалистът един от най-разпознаваните персонажи на всички времена.

Шерлок -Sherlock (Британски телевизионен сериал по мотивите на Сър Артър Конан Дойл, с участието на Бенедикт Къмбърбатч и Мартин Фрийман)

Шерлок Холмс- Американски сериал от 2009 година по мотивите на Сър Артър Конан Дойл, с участието на Робърт Доуни Джуниър и Джуд Лоу

Облакът на смъртта- Андрю Лейн (книга разказваща за младият Шерлок Холмс, преди случките в произведенията на Артър Конан Дойл.)

 Любопитни факти

Шерлок Холмс е свързван освен с лупа и карирана шапка и с лула, която обаче не се описва в разказите.
„Бейкър стрийт“ 221Б е измислен адрес. По времето, когато са писани произведенията улицата е имала само 100 номера. Днес на специално създадения номер 221Б се помещава Музеят на Шерлок Холмс. На 24 септември 1999 г. на ул. "Бейкър стрийт" е открит паметник на Шерлок Холмс.
„Смъртта“ на Шерлок Холмс при неговата фатална среща с проф. Мориарти се състои на Райхенбахските водопади. Днес пътеката, която води до тях се казва „Пътека на Шерлок Холмс“

Умения и познания, описани от д-р Уотсън относно Ш.Холмс


  • Има задълбочени познания по анатомия, запознат е с отровите, първокласен химик.
  • Познания по литература – нула.
  • Познания по философия – нула.
  • Познания по астрономия – нула.
  • Познания за политиката – слаби.
  • Познания по ботаника – различни. Добре запознат с беладоната, опиума и отровите изобщо. Не знае почти нищо, свързано с градинарската практика.
  • Познания по геология – практически, но ограничени. Разпознава от пръв поглед различните почви една от друга; след разходки ми е показвал пръски кал по панталоните си и по техния цвят и състав е посочвал в коя част на Лондон ги е получил.
  • Познания по химия – задълбочени.
  • Познания по анатомия – точни, но безсистемни.
  • Познания по сензационни престъпления – огромни. Изглежда запознат в подробности с всеки ужас, извършен през този век.
  • Свири добре на цигулка.
  • Владее много добре бокса, сабята и старинната фехтовка.
  • Добре запознат с практическите аспекти на британското законодателство.


Освен филмите, сериали и книги за Шерлок Холмс има също множество видео игри и дори комикси. Първата видео игра за Шерлок Холмс е направена през 1984 година.

Цитати от книгите и разказите за Шерлок Холмс:

 "Ти също виждаш, но не умееш да забелязваш. Разликата между едното и другото е ясна"
Скандал в Бохемия 


"Изкуство заради самото изкуство, Уотсън"
Червеният кръг


"Именно, драги Уотсън. Вашата мисъл, колкото и да е дълбока, и на мен ми мина през ум"

"Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда"
Бериловата диадема



Коментари