"Перфектна химия'' - Симон Елкелес (ревю)

,,Перфектна химия'' Симон Елкелес



    

Издателство: Ибис
Година на издаване: 2015
Брой страници: 344






      "Перфектна химия" е книга за невъзможната любов, за разделението между хората и за това, че всеки от нас се крие зад  маска, но когато намерим подходящи хора, трябва да сме готови да покажем цялата си същност. 
  Алехандро "Алекс" Фуентес е лошото момче на гимназия "Феърфийлд", защото живее в южната "мексиканска" част на града и членува в банда- "Кървавите латиноси". От друга страна, Бритни Елис е "златното момиче" на Феърфийлд, не само че живее в северната част, но е и лидер на мажоретките. Тя е красива, богата и популярна. Но веднъж щом съдбите им се преплитат, става ясно, че Бритни не е толкова перфектна, а Алекс всъщност носи добро сърце. 
   Съдбата събира Бритни и Алекс в часа по химия, когато се налага да сядат заедно и да работят по общ проект. Междувременно всеки един се бори със собствените си демони - проблемите в семейството и фасадата, която трябва да поддържат пред околните. Интересното в книгата е , че колкото и првидно да са различни, главните герои всъщност споделят обща съдба. Те са неразбрани и жертват собственото си щастие за хората, които обичат. 



  Започнах "Перфектна химия" с голямото съмнение, че ще е някоя сладникава и тривиална любовна история, но след като прочетох няколко глави се убедих, че книгата притежава своя чар. Сюжетът задълбава и в някои сериозни теми, докато ни разкрива разцвета на взаимоотношенията на Алекс  и Бритни.  Една от тези "нелеки" теми е разделението между хората. На децата се налага стереотипа, че по-бедните и тези с различен цвят на кожата са по-нисши от "белите". Винаги, когато се случи нещо лошо се набеждават хората живеещи в южната част на града, независимо от това, че понякога тези, които живеят в северната част извършват по-големи злини. Допадна ми това, че Алекс и Бритни разчупиха общо приетото и въпреки , че почти никой не ги подкрепяше, те съумяха да запазят връзката си. Друго , което ми хареса в книгата беше, това, че Алекс членуваше в банда и бе показано, колко много значи семейството му за него, че е готов дори да провали живота си само за да ги защити. 

   
Беше увлекателно да чета и за семейството на Бритни, което сякаш се саморазруваше в опита си да поддържа фасадата на "перфектно" семейство. Беше ми жал да разбирам, какви усилия полага Бритни, за да удовлетворява нездравословната мания на майка си, да има перфектна дъщеря. Колко трудно и е на Бритни да жонглира между училищния живот и семейството, да не изпитва вина, заради сестра си и нейното заболяване. Във всеки един момент от книгата и симпатизирах, защото осъзнах, колко тежък може да бъде това да имаш "златен" живот. Зарадвах се на това  , че Алекс успя да го приеме без никакъв проблем и обикна всички нейни недостатъци, редом с качествата ѝ. Както и Бритни загърби неговото положение и членство в "Кървавите латиноси" ,и направи всичко, за да го накара да помисли за бъдещето си и да загърби този опасен  живот, който живее. 

  "Перфектна химия" е история за момче и момиче, което успяват да израстнат заедно и да си позволят да бъдат "несъвършени". Тяхното развитие от първата до последната страница беше написано по изключително увлекателен начин, каращ дъха ти да спре във всеки един сантиментален и емоционално наситен момент. Препоръчвам я с две ръце на всички, които обичат сладките любовни истории, които са стойностни, съдържателни и изпълнение с много житейски уроци.


Коментари