"The Geography of you аnd me"- Jennifer E. Smith (ревю)

The Geography of you and me

Jennifer E. Smith

    Люси и Оуен се срещат някъде между 10 и 11 етаж на сграда в Ню Йорк, когато асансьорът на сградата спира, заради спиране на тока. След като успяват да излязат от асансьора, те прекарват нощта на покрива на сградата, говорейки за звездите и за къде искат да прекарат живота си - "някъде" или "навсякъде". Но когато електричеството е възстановено, Люси и Оуен трябва да се изправят срещу действителността. Люси се премества да живее с родителите си в Европа, докато Оуен се мести от град в град с баща си. Тяхната връзка не се разпада напълно, защото те поддържат връзка , най-вече с картички, от време на време чрез имейли и най-накрая успяват да се съберат в града, където се запознават- Ню Йорк. 

   "The geography of you and me" е едно пътешествие, което провежда читателя през десетки градове, за да докаже, че истинската любов може да съществува независимо на колко хиляди километра са един от друг, влюбените. Още в началото на книгата, авторката ни запознава с главните герои и искрите, които прехвърчат между тях в заседналия асансьор. Самото запознанство е необичайно, както са и животите им. Съдбата на двамата тийнейджъри е сходна, не само защото и двамата напускат родните си домове следвайки родителите си, а и защото и двамата търсят мястото си в света. Независимо колко места посещават и в колко се застояват, Люси и Оуен не могат да намерят онзи уют, който са почувствали, когато са били заедно на покрива на сградата, в която се срещат.

"Because that`s what happened when you were with someone like that: the world shrank to just the right size.It molded itself to fit only the two of you , and nothing more."

  Книгата има както много интересни и запленяващи моменти, така и неща, които лично на мен не ми допаднаха. Запознанството на Люси и Оуен, както и техните разговори на няколко метра над земята, ми се сториха вълнуващи, заради моменталната връзка, която се изгради между персонажите. След това неотразимо начало, нещата сякаш заглъхнаха, заради всичко, което се случва на героите по отделно - Люси трябва да се премести в Единбург, а бащата на Оуен е уволнен и двамата трябва да тръгнат отново на път.
  Но точно тогава се появява един значителен и любопитен мотив- картичките, които си изпращат. Всичко започва на шега, но сякаш момчето и момичето си четат мислите и започват да си изпращат пощенски картички от местата, които посещават. Люси започва да пише имейли на Оуен, но той ги оставя без отговор  и в средата на книгата, сякаш нещо между тях се срива и това е един от моментите, които не харесвам в книгата. Връзката, която имаха и ги поддържаше да продължават да вървят по пътя, който са поели, сякаш беше изчезнала, защото всеки бе ангажиран да изгради живота си на ново място.
Люси започва да пътува и да посещава местата, които винаги е искала да види. Това е доста интересно, защото на всяко място, което посети, тя чете тематична книга (Когато е в Рим, чете "Юлий Цезар", а когато е във Франция си купува "Малкия принц").

"That was the thing about books, she was realizing; they could take you somewhere else entirely, it was true. But it wasn’t the same thing as actually going there yourself."
   През това време, Оуен и баща ми успяват да се установят и да загърбят постоянното странстване от град на град.
  Това позволява на двамата влюбени да осмислят и превъзмогнат скандала, който имат и отново да поискат да се свържат с другия. Оуен пише имейл на Люси и това прераства в нощ изпълнена с хиляди изпратени думи, закачки, мисли и неизказани съмнения, но затвърдява чувствата, които имат един към друг. Финалът е прекрасен, защото не е от сладникавия тип - " И заживели щастливо", а е просто едно утвърждаване на това, че двамата продължават да са верни един на друг, въпреки всичко, което им се случва и всички препятствията между тях.

"If hope were a rhythm, a song he’d only just discovered."

 
   "The geography of you and me" е очарователен роман, които е изпълнен с прекрасно изказаните мисли, които изпълват главите на Люси и Оуен- двама тийнейджъри, които обикалят земното кълбо, за да открият себе си единствено в другия.

Коментари