Фенка- Рейнбоу Роуел

Здравейте,
  Днешното ревю ще е за една прекрасна книга, която ме остави без думи.
  Книгата се казва "Фенка", тя е на писателката Рейнбоу Роуел. "Фенка" е разказ за Кат, момиче, което е обсебено от книгите и по-специално от книгите за Саймън Сноу. Но освен, че любимото занимание на Кат е да чете, тя е и невероятна писателка. За жалост, единствените и приятели са нейната сестра близначка и феновете и в сайтовете за фен фикшъни в интернет. Живота на момичето тече гладко и спокойно, докато не трябва да замине в колеж, а там живота не е лесен за нея. Сблъсква се с нови хора, няма време за писане и сестра и не иска да и бъде съквартирантка. Но живота на Кат ще се оправи, когато срещне любовта на живота си и стеснителността, която изпитва цял живот я напусне.
"- Как се чувстваш, когато ти се усмихна?- той я попита, като и се усмихна леко.                                           "Не на себе си" си помисли Кат.
- Като идиот - каза Кат нежно - И сякаш не искам никога да спираш да се усмихваш."

"Фенка" е книга, която започва съвсем обикновено- разказва за момиче, което предпочита книгите пред хората, писателка по душа и неразбрано момиче по стечение на обстоятелствата. Но страница след страница, този образ се променя и читателят може да види, че под всяка повърхност има и нещо повече. Не е ли всеки един любител на книгите очужден малко или много от света? И въпреки това, за всички има място под слънцето, защото както се казва в книгата:
"Излизаме от скривалището си, когато сами си решим"
Дали тази книга ще накара много книголюбители да погледнат с други очи на света, който ги заобикаля, или ще промени представате на обикновените хора за литературата, това зависи само от нас самите, защото светът е пред нас, а ние трябва "да се втурнем, за да го превземем".


"Дойде да я види на следващия ден. И на по-следващия. А след около седмица Кат вече знаеше, че по един или друг начин ще успее да се вмъкне незабелязано в деня ѝ и ще се държи така, сякаш винаги е бил част от живота ѝ."


 Моето лично мнение за тази книга е... страхотна. В България книгата скоро беше преведена (От което аз съм изключително щастлива),затова не се двоумете, а започвайте да я четете, няма да съжалявате. Това, което най ми допадна в книгата е нейният сюжет. Харесва ми, колко е близка до мен и до всички, които обичат да четат и пишат, до истинските фенове на книги. Писателката е успяла да създаде един свят, който всъщност наистина съществува. Всеки един фен, може да се превъплъти в ролята на Кат, но не както изживява по принцип всяка книга, а по един нов начин, по-сходен със собственият му живот. Другото нещо, което ми хареса в книгата са самите герой. Всеки един от персонажите е уникален и прибавя нов нюанс към историята. Кат и близначката и Рен са представени, като приличащи си, но само по външен вид, защото като характер, те са напълно различни: едната е антисоциална, а другата винаги е в центъра на вниманието; едната обича книги, другата- купони.... разликите между двете сестри са безкрайни, но в края на книгата , се показва, че колкото и различни да са, те са сестри, те са близначки и винаги ще бъдат една до друга, за да се подкрепят. Другите герои в книгата са Рийгън (съквартирантката на Кат), Ливай (момчето, по което Кат си пада) и Ник(момчето, което би било перфектно за Кат).

***Спойлер***
Макар, когато започнах книгата да вярвах, че Кат ще се влюби в Ник и двамата ще създадат много прекрасни и вълнуващи истории заедно, по-късно се убедих, че той е пълна загуба на време. Кат е прекрасна писателка и от самото начало, той е искал да се възползва от таланта и. Въпреки, че в началото на книгата се споменава, как Ливай експлатира момичета, за да изкарва оценките си, истинския подлец всъщност е Ник, със своето желание винаги да изпъкне, дори да не е с честен труд.
От друга страна, Ливай е интересен персонаж. В него имаше нещо, което ме дразнеше в началото, може би защото непрекъснато се въртеше около Кат, но с всяка страница, той започна да ми допада все повече, заради искреността си и подкрепата, която отдаваше на Кат. Бях много щастлива, когато двамата се събраха,защото Кат заслужава момче, което да приеме всяка нейна лудост и да я обича, заради това. Точно заради това харесвам и нейната съквартирантка - Рийгън. Тя е луда, непоколебима и пълен непукист, но Кат някакси успя да и влезе под кожата и Рийгън и показа, че наистина Кат може да разчита на нея и може да я счита за най-добра приятелка. Тя е вярна и защитнически настроена към приятелите си, а това са две доста добри качества.
***Край на спойлера***

Ще завърша ревюто на книгата с цитат от една друга книга от същата авторка и ще кажа, че ако не сте чели досега някое произведение на Рейнол Роуъл, сега е момента да поправите тази грешка.

"Елинор беше права. Тя никога не изглеждаше добре. Тя изглеждаше, като изкуство, а изкуството не би трябвало да изглежда добре, то би трябвало да ви накара да почувствате нещо."


Та, така, ако Ви е харесало ревюто на тази книга, започвайте да я четете и до следващия път с ревю за някоя друга книга, която може да промени живота ви.
Оценка:10/10

Коментари